EnglishFrançaisEspañolعربیفارسی


کشته‌شدن ۶۷ روزنامه‌نگار در سال ۲۰۲۲؛ فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران خواستار اقدام فوری شد
جمعه ۱۸ آذر ۱۴۰۱

با افزایش تعداد روزنامه‌نگاران زندانی و کشته شده در سال ۲۰۲۲، فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران(IFJ) مجدداً از جامعه بین‌المللی خواست تا اقدام ملموسی برای حفاظت از ایمنی و آزادی روزنامه‌نگاران انجام دهند.

در این شرایط، تصویب کنوانسیون پیشنهادی فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، برای تامین ایمنی و استقلال خبرنگاران ضروری است.

بر اساس آخرین آماری که فدراسیون پیش از روز جهانی حقوق بشر منتشر کرده، تنها در سال جاری میلادی ۶۷ مورد قتل روزنامه‌نگاران هنگام انجام وظیفه ثبت شده است.

این در حالی است که این آمار در مقایسه با ۴۷ مورد در سال گذشته، روندی افزایشی داشته است.

در جنگ در اوکراین ۱۲ روزنامه‌نگار کشته شده‌اند که بالاترین آمار در ۲۱ کشوری است که حوادث مرگبار برای خبرنگاران در آنها ثبت شده است.

پس از اوکراین در مکزیک ۱۱ نفر و در هائیتی ۶ خبرنگار توسط گروه‌های تبهکار مافیایی کشته شده‌اند.

علاوه بر این روزنامه‌نگاران در کلمبیا هم دوباره با خشونت روزافزونی مواجه شده‌اند و این کشور پس از جنگ داخلی خونبار داخلی درسال‌های گذشته، دوباره به منطقه کشتار روزنامه‌نگاران تبدیل شده است.

در منطقه آسیا، در سال اول ریاست جمهوری جدید فیلیپین، ۴ روزنامه‌نگار کشته شده‌اند و در بحران سیاسی پاکستان هم ۵ روزنامه‌نگار جان خود را از دست داده‌اند.

خاورمیانه و جهان عرب هم شاهد افزایش موارد قتل‌ روزنامه‌نگاران از ۳ مورد در سال گذشته به ۵ مورد تا دسامبر ۲۰۲۲ بوده است. تیراندازی در روز روشن به شیرین ابوعاقله، خبرنگار کهنه‌کار الجزیره، از جمله این قتل‌ها است.

امسال همچنین تاکنون ۴ خبرنگار در کشور چاد کشته شده‌اند و بر این اساس آفریقا کمترین تعداد کشته‌شدگان را در بین پنج منطقه فهرست شده توسط فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران دارد.

پس از آفریقا، قاره آمریکا با ۲۹، آسیا اقیانوسیه با ۱۵، اروپا با ۱۴ و خاورمیانه و جهان عرب با ۵ مورد کشته، قرار دارند.

آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران در این رابطه گفت: «افزایش قتل روزنامه‌نگاران بسیار نگران‌کننده است و زنگ خطری برای دولت‌ها در سراسر جهان است تا برای دفاع از روزنامه‌نگاری، به عنوان یکی از ستون‌های کلیدی دموکراسی، اقدام کنند».

آقای بلانگر همچنین افزود: «عدم اقدام فوری، تنها به نفع کسانی است که به دنبال سرکوب جریان آزاد اطلاعات هستند. زمان آن فرا رسیده است که مجمع عمومی سازمان ملل، کنوانسیون پیشنهادی فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران در مورد ایمنی و استقلال خبرنگاران را تصویب کند.»

گزارش فدراسیون همچنین حاکی از افزایش سرکوب سیاسی در سال ۲۰۲۲ از چین تا بلاروس و از مصر تا هنگ کنگ، ایران، میانمار، ترکیه و روسیه برای تضعیف رسانه‌ها و سرکوب اعتراضات برای آزادی است.

در تمامی این موارد روزنامه‌نگاران از اولین قربانیان این سرکوب‌ها بوده‌اند. در حال حاضر حداقل ۳۷۵ روزنامه‌نگار، پشت میله‌های زندان هستند.

این آمار از دو سال پیش که فدراسیون شروع به انتشار فهرست‌های روزنامه‌نگاران زندانی به مناسبت روز جهانی حقوق بشر کرد، به بالاترین میزان رسیده است.

چین و دولت وابسته‌اش در هنگ کنگ با ۸۴ روزنامه‌نگار زندانی در صدر این فهرست هستند و پس از آن میانمار با ۶۴، ترکیه با ۵۱، ایران با ۳۴، بلاروس با ۳۳، مصر با ۲۳، روسیه با ۲۹، عربستان سعودی با ۱۱، یمن با ۱۰، سوریه با ۹ و هند با ۷ روزنامه‌نگار زندانی در رتبه‌های بعدی این فهرست قرار دارند.

آنتونی بلانگر در این خصوص هم گفت: «این ارقام باعث بدبینی و تردید در اراده سیاسی دولت‌ها برای مقابله با چنین تهدیدات جدی علیه آزادی رسانه‌ها شده است.»

آقای بلانگر همچنین افزود: «تعداد روزنامه‌نگارانی که صرفاً به خاطر انجام کارشان بازداشت می‌شوند، اعلامیه های حقوق بشر و آزادی رسانه‌ها را به چالش کشیده است. زمان آن فرا رسیده که جامعه بین‌المللی برای آزادی همه روزنامه‌نگارانی که بدون هیچ اتهام قانونی در زندان هستند اقدام کند.»






کارت

کارت