EnglishFrançaisEspañolعربیفارسی


فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران: یک سال پس از قتل خاشقچی عدالت برای عاملان اجرا نشده است
چهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۸

همزمان با سالگرد قتل جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار سعودی، در محل سفارت عربستان سعودی در ترکیه، فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران در اطلاعیه‌ای ابهامات باقی‌مانده درباره این قتل را مورد انتقاد قرار داد.

آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، گفت: «یک سال از قتل خاشقجی می‌گذرد و هنوز عدالت برای کسانی که دستور قتل او را صادر کرده‌اند اجرا نشده است.»

او افزود: «ما همچنان خواستار تحقیقات بین‌المللی و مستقل در مورد این جنایت و رد هر نوع پوشش سیاسی از آن خواهیم شد. اگر عاملان به اعدام نرسند، دولت‌های سرکوبگر جهان آن را به عنوان چراغ سبز برای ارتکاب جنایات علیه روزنامه‌نگاران با مصونیت از مجازات می‌بینند. ما اجازه نمی‌دهیم.»

خاشقچی در روز دوم اکتبر سال ۲۰۱۸ میلادی وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد. او هرگز زنده بیرون نیامد.

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران (IFJ) به سرعت اقدام به محکوم کردن این جنایت کرده و امروز، یک‌سال پس از آن حادثه، درخواست‌های خود را از جامعه بین‌الملل برای آغاز تحقیقات مستقل برای اطمینان از این‌که همه عاملان فکری و مادی پشت میله‌های زندان قرار بگیرند، تکرار می‌کند.

دوازده ماه پس از قتل خاشقچی، سوالات بی‌پاسخ فراوان است. بدن او کجاست؟ چه کسی دستور قتل او را صادر کرد؟ چه کسی ۱۵ نفر سعودی -یک تیم ضربت از جمله یک متخصص پزشکی قانونی- را به استانبول اعزام کرد؟ چرا مقامات عربستان سعودی، از جمله ولیعهد محمد بن سلمان، همواره هرگونه آگاهی از سرنوشت خاشقچی را تکذیب کردند و فقط قتل او را چند هفته پس از آن تایید کردند؟

هیچ‌یک از این سؤال‌ها روشن نشده است. در عوض، مبهم بودن و پنهان ماندن ابهام درباره سعودی، حتی بیش از پیش نیاز به تحقیقات بین‌المللی شفاف و مستقل درباره این پرونده را برجسته می‌کند. مجازات نباید مصون باشد.

از ابتدا، مقامات سعودی توضیحات متناقضی درباره آن‌چه اتفاق افتاده داده‌اند.

اول، آن‌ها ادعا کردند که خاشقچی ساعتی پس از ورود، کنسولگری را ترک کرده است. سپس، آن‌ها به مرگ او اعتراف کردند و گفتند که او از سوی «افراد خودسر» کشته شده است که فراتر از مسئولیت‌های آن‌ها بودند.

تاکنون دادگستری سعودی ۱۸ نفر را بازداشت کرده است و پنج مقام ارشد نیز به عنوان بخشی از تحقیقات اخراج شده‌اند.

در روز سوم ژانویه، ۱۱ نفر به اتهام ارتباط با این قتل به محکمه فرستاده شدند. با این حال، این دادگاه در پشت درهای بسته صورت گرفته و جزئیات هویت متهمان علنی نشده است.

مقامات واشنگتن علاوه بر پنهان‌کاری و عدم شفافیت دادرسی سعودی، در تلاشند تا سکوت خانوادگی خاشقچی را بخرند و حقیقت را تحت پوشش خود قرار دهند.

با توجه به تلاش‌های آشکار مقامات سعودی برای جلوگیری از اجرای عدالت، فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران بارها و بارها خواستار تحقیقات بین‌المللی مستقل برای روشن شدن این قتل وحشتناک است.

براساس گزارش‌های فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، ۹۵ روزنامه نگار در طول سال ۲۰۱۸ کشته شده‌اند و تنها یک مورد از هر ۱۰  قتل روزنامه‌نگار حل شده است.






کارت

کارت