نخستین دوره جایزه شیرین ابوعاقله در مراسمی که روز ۱۲ مه در پاریس، فرانسه برگزار شد، به روزنامهنگار روس، آنتونینا فاورسکایا اهدا شد. این جایزه که توسط فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ) و اتحادیه بینالمللی مطبوعات فرانکوفون (UPF) راهاندازی شده، از شجاعت و تعهد حرفهای فاورسکایا، که اکنون به دلیل اتهامات «افراطگرایی» به پنج سال و نیم زندان محکوم شده، تجلیل میکند.
دومینیک پرادالیه، رئیس فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران و عضو هیئت داوران، گفت: «بیش از ۴۰ نامزد از میان روزنامهنگاران زن از پنج قاره جهان برای این جایزه معرفی شدند. با اینکه کیفیت آثار بسیار بالا بود، تصمیم هیئت داوران در انتخاب فاورسکایا بهعنوان برنده نهایی، کاملاً اجماعی بود.»
خانم پرادالیه افزود: «او نمونهای برجسته از شجاعت و حرفهایگری است که بهناحق در روسیه زندانی شده است. ما همراه با نهادهای عضو خود، تا آزادی آنتونینا و سایر روزنامهنگاران ناعادلانه زندانیشده در روسیه، به تلاشهای خود ادامه خواهیم داد.»
فاورسکایا که با رسانه مستقل سوتاویژن همکاری داشته، اکنون دوران محکومیت پنج سال و نیمه خود را در زندانی در مسکو سپری میکند. در ۱۵ آوریل ۲۰۲۵، یک دادگاه روسی او را به اتهام «عضویت در یک گروه افراطگرا» به دلیل ارتباط ادعایی با گروه مبارزه با فساد متعلق به الکسی ناوالنی، رهبر مخالفان فقید، مجرم شناخت. او آخرین ویدیو از ناوالنی را در فوریه ۲۰۲۴ ضبط کرد و در مارس همان سال پس از حضور بر سر مزار او، گذاشتن گل و گرفتن عکس، بازداشت شد.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران حکم صادرشده را محکوم کرده و خواستار آزادی فاورسکایا و تمامی روزنامهنگاران زندانی در روسیه شده است.
جایزه شیرین ابو عاقله در سال ۲۰۲۴ توسط فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران و اتحادیه بینالمللی مطبوعات فرانکوفون بنیانگذاری شد تا از شجاعت و اراده روزنامهنگاران زن در سراسر جهان قدردانی کند. این جایزه به یاد شیرین ابو عاقله، روزنامهنگار فلسطینی-آمریکایی، نامگذاری شده که در ۱۱ مه ۲۰۲۲، هنگام پوشش خبری یورش نیروهای اسرائیلی به اردوگاه جنین در کرانه باختری اشغالی، توسط نظامیان اسرائیل کشته شد. سه سال پس از قتل او، هنوز عدالت اجرا نشده است.
رئیس اتحادیه بینالمللی مطبوعات فرانکوفون نیز گفت: «این جایزه شجاعت، فداکاری و استقامت روزنامهنگاران زن را که برای آگاهیرسانی، الهامبخشی و دفاع از حقیقت، جان خود را به خطر میاندازند، گرامی میدارد. فعالیتهای آنان در شرایط خطرناک و پیرامون مسائل پیچیده، اغلب با فداکاریهای شخصی بزرگی همراه است.»