EnglishFrançaisEspañolعربیفارسی


فدراسیون‌های بین‌المللی و اروپایی روزنامه‌نگاران، بازداشت و شکنجه دو خبرنگار در جمهوری آذربایجان را محکوم کردند
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

  

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران (IFJ) و فدراسیون اروپایی روزنامه‌نگاران (EFJ) بازداشت و بدرفتاری گزارش‌شده با دو روزنامه‌نگار مستقل در جمهوری آذربایجان، «اولوییا علی (قلی‌اوا)» و «احمد ممدلی»، را در چارچوب سرکوب فزاینده آزادی مطبوعات در این کشور، به‌شدت محکوم کردند.

هر دو روزنامه‌نگار این هفته در دو حادثه جداگانه که با خشونت پلیس، بازداشت خودسرانه و اتهامات سیاسی همراه بود، بازداشت شدند. طبق گزارش «خبرنگاران بدون مرز»، با این بازداشت‌ها، تعداد روزنامه‌نگاران زندانی در آذربایجان به دست‌کم ۲۴ نفر رسیده که نشانه‌ای از یورش همه‌جانبه حکومت علیه رسانه‌های مستقل است.

اولوییا علی، همکار بخش آذربایجانی صدای آمریکا (VOA)، در ۷ مه بازداشت شد. او ماه‌ها تحت ممنوع‌الخروجی در چارچوب پرونده‌ای کیفری مرتبط با شبکه «میدان تی‌وی» قرار داشت، هرچند میدان تی‌وی اعلام کرده که علی هرگز برای این رسانه کار نکرده است. با این حال، مقام‌های آذربایجان او را به اتهام «قاچاق» – اتهامی که معمولاً برای خاموش‌کردن صدای مخالفان استفاده می‌شود – به نزدیک به دو ماه بازداشت پیش از محاکمه محکوم کرده‌اند.

اولوییا علی در یادداشتی که پیش از بازداشت نوشته و پس از آن به‌صورت عمومی منتشر شد، نوشت:
«ممکن است این آخرین پستی باشد که در آزادی می‌نویسم. اما باور دارم که صدای حق را نمی‌توان خاموش کرد. روزنامه‌نگاری جرم نیست!»

در همان روز، «احمد ممدلی»، بنیان‌گذار رسانه یولداش و فعال سابق جامعه مدنی، نیز با خشونت بازداشت شد. او مدت‌هاست از پلتفرم‌های دیجیتال برای مستندسازی نقض حقوق کارگران و سرکوب سیاسی در آذربایجان استفاده می‌کرد.

این بازداشت‌ها بخشی از سرکوب گسترده و سیستماتیک علیه روزنامه‌نگاری مستقل در جمهوری آذربایجان هستند. از اواخر سال ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۳۰ روزنامه‌نگار و کارمند رسانه‌ای از جمله تیم‌های کامل رسانه‌های «میدان تی‌وی» و «توپلوم تی‌وی» بازداشت شده‌اند.

فدراسیون بین‌المللی و اروپایی روزنامه‌نگاران در کنار نهادهای محلی و بین‌المللی خواستار آزادی فوری اولوییا علی، احمد ممدلی و سایر روزنامه‌نگاران زندانی در آذربایجان هستند. این نهادها استفاده از خشونت فیزیکی، تبلیغات تخریبی و اتهامات سیاسی را ابزارهایی برای ارعاب و خاموش کردن مطبوعات می‌دانند و آن را به‌شدت محکوم می‌کنند.






کارت

کارت