بنا بر آمار فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ) ۱۲۲ روزنامهنگار، از جمله ۱۴ زن، در سال ۲۰۲۴ کشته شدهاند. فدراسیون امسال را یکی از مرگبارترین سالها برای روزنامهنگاران توصیف کرد و بر اهمیت تصویب کنوانسیون بینالمللی برای حفاظت از روزنامهنگاران توسط سازمان ملل متحد تاکید کرد.
آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در این رابطه گفت: « ما با خانوادهها و دوستان ۱۲۲ خبرنگار کشته شده در این سال هم درد هستیم. پشت این آمار بالا، ۱۲۲ داستان ناتمام قرار دارد. برای تضمین اینکه مرگ روزنامهنگاران بدون مجازات باقی نماند و برای پایان دادن به این فاجعه، ما از کشورهای عضو سازمان ملل میخواهیم اقداماتی برای تصویب کنوانسیون الزامآور در زمینه ایمنی روزنامهنگاران انجام دهند.»
دبیرکل فدراسیون افزود: «چنین کنوانسیونی هدفش پایان دادن به مرگ و آسیبدیدگی روزنامهنگاران است که متأسفانه هر سال رخ میدهد.»
بنا بر آمار نهایی فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران که۳۱ دسامبر منتشر شد، ۵۸ درصد از کل روزنامهنگاران کشته شده در سال ۲۰۲۴ مربوط به خاورمیانه و جهان عرب هستند.
در خاورمیانه و جهان عرب ۷۷ خبرنگار در سال ۲۰۲۴ کشته شدند که در میان آنها ۶۴ نفر فلسطینی، ۶ نفر لبنانی و یک سوری در جریان جنگ در فلسطین و لبنان جان خود را از دست دادهاند.
از آغاز جنگ غزه در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳، تعداد روزنامهنگاران فلسطینی کشته شده به حداقل ۱۴۷ نفر رسیده است و این کشور را به یکی از خطرناکترین مکانها در تاریخ روزنامهنگاری مدرن تبدیل کرده است.
در سایر نقاط این خاورمیانه، فدراسیون قتل سه خبرنگار در عراق، از جمله دو زن در ۲۳ آگوست، یک عکاس در سوریه در ۴ دسامبر و دو خبرنگار کُرد در شمال سوریه در ۱۹ دسامبر را ثبت کرده است.
در آسیا-اقیانوسیه۲۲ کشته، در آفریقا ۱۰ کشته، در قاره آمریکا ۹ کشته و در قاره اروپا چهار کشته در سال ۲۰۲۴ به ثبت رسیده است.
در این گزارش همچنین آمده است که تعداد ۵۱۶ روزنامهنگار در سال ۲۰۲۴ زندانی شدهاند که افزایش چشمگیری در مقایسه با سال ۲۰۲۳ (۴۲۷ نفر) و ۲۰۲۲ (۳۷۵ نفر) را نشان میدهد.
چین با ۱۳۵ روزنامهنگار زندانی، همچنان بزرگترین زندان جهان برای خبرنگاران است و پس از آن اسرائیل (۵۹ روزنامهنگار فلسطینی) و میانمار (۴۴ نفر) قرار دارند.