EnglishFrançaisEspañolعربیفارسی


براساس نظرسنجی خبرگزاری کار ایران:
۸۱ درصد از روزنامه‌نگاران مخالف تشکیل سازمان نظام رسانه‌ای هستند
سه شنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۶

ایلنا: این روزها یکی از مهم‌ترین بحث‌های مرتبط با حرفه روزنامه‌نگاری در ایران، لایحه‌ای است به نام تشکیل نظام رسانه‌ای که در هیات دولت برای تصویب در حال برررسی است. در نظرسنجی که انجام داده‌ایم، ۱۶۰ روزنامه‌نگار از طیف‌های مختلف سیاسی همچون خبرگزاری‌های فارس و تسنیم تا ایسنا، ایلنا، ایرنا و روزنامه‌های اعتماد، شرق، جوان، وطن‌امروز، همشهری و… شرکت کرده‌اند.

بسیاری از روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های مطرح در این چند روز نقدهای زیادی درباره این لایحه مطرح کرده‌اند و مطرح‌کنندگان این لایحه نیز از چرایی لزوم چنین سازمانی برای رسانه در ایران سخن گفته‌اند. مخالفان می‌گویند این لایحه فاتحه روزنامه‌نگاری مستقل در ایران را خواهد خواند و موافقان یا طراحان این لایحه نیز این نظر را مطرح کرده‌اند که دنیای رسانه، با تصویب این لایحه دستاوردهای بزرگی به دست خواهد آورد.

نکته‌ای که در این میان بسیار جلب‌توجه می‌کند، مخالفت شدید روزنامه‌نگاران از هر طیف و جناحی با این لایحه است. همین امر نیز ما را بر آن داشت تا با یک نظرسنجی، آماری از مخالفان و موافقان به لایحه به دست آوریم.

در این نظرسنجی، سعی شده تا روزنامه‌نگاران فعال در همه طیف‌ها و جناح‌های سیاسی موجود در آن شرکت کنند و آمار، فقط به یک طیف یا جناح خلاصه نشود. از طرفی سعی شده تا در کنار پیشکسوتان، روزنامه‌نگاران کم‌تجربه‌تر هم حضور داشته باشند تا طیف گسترده‌ای از نسل‌های مختلف روزنامه‌نگاری درنظر گرفته شود. با توضیح اینکه، همه روزنامه‌نگاران موجود در این لیست، الزاما در تهران مشغول فعالیت نیستند.

از آن‌جا که روزنامه‌نگاران زیادی هنوز موفق به خواندن این لایحه نشده‌اند، توانستیم در مجموع از ۱۶۰ روزنامه‌نگار که این لایحه را خوانده‌ و درباره آن نظر دارند، نظرسنجی کنیم.

نتایج نظرسنجی

در این نظرسنجی، به هر روزنامه‌نگار، چهار گزینه با توضیحات زیر در خصوص لایحه تشکیل سازمان نظام رسانه‌ای در اختیار روزنامه‌نگاران قرار دادیم:

ـ کاملا مخالف: تشکیل چنین سازمانی را توسط دولت به‌طور کلی اشتباه می‌دانم.

ـ نسبتا مخالف: تشکیل چنین سازمانی الزاما بد نیست، این لایحه مشکلاتی دارد.

ـ موافق: تشکیل این سازمان به صلاح است ولی این لایحه در موارد معدودی باید اصلاح شود.

ـ کاملا موافق: تشکیل این سازمان و لایحه هیچ مشکلی ندارد و بسیار هم خوب است.

همان‌طور که در جدول آمار می‌بینید، از مجموع ۱۶۰ نفر رای‌دهنده به این لایحه،۱۳۰ نفر کاملا مخالف (۸۱ درصد آرا)، ۲۰ نفر نسبتا مخالف (۱۳ درصد آرا)، ۷ نفر موافق (۴ درصد آرا) و ۳ نفر کاملا موافق (۲ درصد آرا) را تشکیل می‌دهند.

با توجه به این آمار به نتایج زیر می‌رسیم:

ـ ۸۱ درصد کسانی که در نظرسنجی شرکت کرده‌اند، از اساس تشکیل سازمان نظام رسانه‌ای را برای مطبوعات کشور مخرب می‌دانند. (آرای کاملا مخالف)

ـ با جمع آرای کسانی که با تشکیل سازمان نظام رسانه‌ای موافقند یا فقط مشکلاتی را متوجه لایحه می‌دانند (آرای نسبتا مخالف، موافق و کاملا موافق)، به عدد ۱۹ درصد آرا می‌رسیم؛ یعنی کسانی که با تشکیل سازمان مشکلی ندارند.

ـ ۱۷ درصد آرا (آرای نسبتا مخالف و موافق) به طور صریح لایحه را دچار مشکل دانسته‌اند. در صورتی که ۸۱ درصد آرا را جدای از مخالفت‌شان با تشکیل سازمان، مخالف لایحه هم بدانیم، می‌بینیم که ۹۸ درصد آرا، لایحه را دچار مشکلات دانسته‌اند.

ـ کم‌ترین درصد آرا متوجه موافقان لایحه به همین صورت است که تنها ۲ درصد آرا را تشکیل می‌دهد.






کارت

کارت